بهداشت جنسی, مجله ایران خانوم

درمان زودانزالی چیست؟

درمان زودانزالی

درمان زودانزالی

اختلال زودانزالی میتواند کیفیت زندگی افراد را درجنبه های مختلف از قبیل احساس خوشبختی، روابط بین فردی واجتماعی تحت تاثیر قراردهد. افراد برای داشتن رابطه جنسی موفق، باید هم میل و هم امکانات لازم را داشته باشند. دربسیاری از مردان این میل وجوددارد ولی اختلال جنسی، برروابط زناشویی آنها تاثیرمیگذارد. نعوظ موفق نعوظی است که قوام کافی برای دخول را فراهم نماید وبه اندازه کافی تا اتمام نزدیکی باقی بماند. اختلال نعوظی آلت، ضعف ونقص مردانگی نیست.

دربسیاری از ابتلایان این این امرناشی از عوارض دارویی است دربعضی دیگر مشکل به افت کارکرد اعصاب وعروق آلت مربوط است که برای بسیاری از این علل درمان وجوددارد.

بعضی مردان تنش زیادی دارند، افسرده هستند، یا نگران فعالیت جنسی هستند. این مسائل میتواند به ناتوانی درنعوظ یا زودانزالی منجرشود. احساس خوشایندبودن ازنظرجنسی وجذابیت جنسی ازدیگرعوامل به شمارمی آید. اگرنگران هستیدکه برای همسرتان جذابیت ندارید، ممکن است نعوظ مناسب ایجاد نشود.

اخیرا درمانهای مختلفی برای بیماری زودانزالی شامل رویکردهای روانی _رفتاری ودرمان دارویی مطرح است. در پژوهشی در اسپانیا نشان داده شده که تقریبا ۴۳ درصد مردان اسپانیایی در مقطعی از زندگی خود انزال زودرس (PE) را تجربه کرده اند و فقط ۱۶ درصد از آنها به پزشک مراجعه کرده اند.

درمان زود انزالی

 

داروهای مناسب زودانزالی

داروهای بازدارنده انتخابی بازجذب سروتونین دردرمان انزال زودرس به خصوص بیمارانی که روان درمانی برآنان موفق نبوده یا همسر بیمار درپیگیری درمان همکاری لازم را نداشته است، میتواند مورد استفاده قرار گیرد.اگرچه معرفی داپوکستین عصرجدیدی را در درمان زودانزالی آغاز کرده است، ولی بعضی از بیماران مبتلا به انزال زودرس مادام العمر (LPE) حتی پس از مصرف داپوکستین، درمان نمی شوند. با این حال برای بیمارانی که به درمانهای خط اول پاسخ نمی دهند، ترامادول شاید بتواند نقش موثری ایفا کند.

در کشور چین قبل از مصرف داپوکستین برای درمان انزال زودرس مادام العمر (LPE) ، تجویز داروی سرترالین رایج است. طی تحقیقات انجام شده درچین اگرچه داپوکستین وسرترالین هردو مهارکننده های بازجذب سروتونین هستند اما درمان با داپوکستین برروی ۹۷.۵ درصد بیماران مبتلا به LPE که درمان سرترالین برآنها نتیجه نداده، رضایت بخش است وبخاطر اثربخشی داپوکستین دردرمان بیماران میتواند جایگزینی برای درمان با سرترالین باشد.

کلومیپرامین دردرمان انزال زودرسِ رایج بین آقایان که ناشی از کیفیت زندگی افراد وسلامت روان است، تاثیر میگذارد. با این حال دز بهینه مصرف آن همچنان بحث برانگیز است.طبق نتایج پژوهشی در موردمقایسه اثر درمانی سیتالوپرام وکلومیپرامین در درمان زودانزالی، هیچکدام از داروها با دیگری تفاوت نداشته ونکته قابل توجه، افزایش رضایت از دارو در پروسه ۴ هفته بعد از درمان است.

و درادامه…

تفاوت بین میزان تاثیر فلوکستین وسیتالوپرام دردرمان زودانزالی بسیار ناچیز است و همچنین در بیمارانی که اختلال اضطراب دارند، این دو دارو تفاوت چندانی در درمان نداشتند.

بررسی مقایسه ای اثرات درمان در دو روش درمانی یک قرص فلوکستین ۴ ساعت قبل از نزدیکی وهر ۱۲ ساعت یک قرص فلوکستین نشان داده است که هردو روش دارویی زمان تاخیر انزال را بطور معنی داری افزایش دادند ولی در روش یک قرص فلوکستین هر ۱۲ ساعت تاثیر دارو بیشتر است اما عوارض دارویی آن نیز بیشتر است.

رویکرد درمانی زود انزالی

 

 

استفاده از عصاره گیاه کندر و لاواندولا میتواند برای کاهش انزال زودرس در بیماران وابسته به مواد مخدروتحت درمان با متادون موثرباشد. طبق تحقیقات انجام شده داروی گیاهی هایپریکوم پرفوراتوم ( حاوی عصاره علف چای) دارویی موثر و با عوارض کم در درمان زودانزالی میباشد.

سایر روش های دارویی برای درمان این بیماران میتواند شامل مدافنیل، سم بوتولینوم، طب سوزنی ،ختنه و استفاده از بی حسی کننده های موضعی باشد.

استفاده از بی حسی کننده های موضعی مثل لیدوکایین وپریوکالین به شکل کرم ،ژل واسپری به میزان متوسطی میتواند زمان انزال را افزایش دهد. مکانیسم بی حسی کننده های موضعی کاهش تحریک پذیری غدد پنیس ومهار رفلکس انزال می باشد.مطالعات نشان میدهد که درمان با فرمولاسیون خاصی از لیدوکایین میتواند زمان انزال را ۳تا۶ برابر نسبت به زمان پایه افزایش دهد.کرم های بی حس کننده باید۲۰ دقیقه قبل از نزدیکی استعمال گردند ومشکل آنها ایجاد واکنش آلرژیک در فرد ویا شریک جنسی وی است.

ترامادول با مهارجذب سروتونین میتواند منجر به افزایش زمان انزال گردد. به دلیل عوارضی مثل تشنج حتی با دوزهای پایین واحتمال اعتیاد ووابستگی به این دارو، درصورت عدم پاسخ به سایر درمان ها موردتوجه قرار میگیرد.

رویکردهای روانشناسی در درمان زودانزالی

روان درمانی یکی از روش های جانبی در درمان انزال زودرس به خصوص در نوع زودانزالی اکتسابی محسوب میگردد.این روش براساس افزایش اعتمادبه نفس فرد وکاهش اضطراب ناشی از انزال زودرس است.انگیزش جنسی، اضطراب، افسردگی، کنترل جنسی بیرونی، نظارت جنسی، ترس از رابطه جنسی ورضایت جنسی از عوامل مورد توجه در روانشناسی اختلالات جنسی است.

درجوامع کنونی، خانواده ها با مشکلاتی مواجه میشوند که یکی از عوامل اصلی آن نداشتن رضایت جنسی و وجود مشکلات جنسی میباشد. وجود دائم مشکلات دراین زمینه میتواند خشم وعصبانیت آشکار یا پنهان یا تنفر در زوجین ایجاد کند.

این عوامل ، زمینه ساز تضعیف احساس اعتماد درافراد شده، انگیزش جنسی را تحلیل میبرد و افسردگی ، اضطراب یا نارضایتی جنسی به دنبال دارد.آموزش مهارت های جنسی وتغییر در سبک زندگی (به ویژه در مصرف کنندگان مواد مخدر) میتواند در بهبود اختلالات جنسی موثرباشد.

ترک مواد مخدرمیتواند در درمان مشکلات جنسی از جمله بیماری زودانزالی موثرباشد تحقیقات نشان داده است که اختلالات جنسی دربین مصرف کنندگان موادمخدر بیشتراست.

زوج درمانی یکپارچه میتواند در بهبود خویشتن پنداری جنسی در مردان مبتلا به بیماری زود انزالی اثربخش باشد. خودپنداره جنسی در واقع میتواند یکی از عوامل روانشناختی بروز زودانزالی ونگهدارنده انزال باشد. بنابراین بهبود خودپنداره جنسی در بهبود زودانزالی میتواند اثربخش باشد.

روانشناسی

 

درپژوهشی درمورد درمان گروهیِ اختلالهای جنسی، مشخص شده است که درمان روانشناسی ِگروهی بر پویایی های رابطه جنسی موثر است. میتوان از روش درمانِ گروهی زنان جهت پویایی رابطه جنسی وجاذبه جنسی زنان استفاده کنند.

رفتاردرمانی وآموزش مهارت جنسی

درروشِ (stop-start Technique) بیمار باید درحین رابطه جنسی درزمانی که به انزال میاندیشد، رابطه را برای چندلحظه متوقف نموده ومجددا رابطه را ادامه دهد. برای ایجاد نتایج مطلوب این روند میتواند چندین بار قبل از انزال انجام گردد.

اپلیکیشن مراقبتِ بهداشت روی تلفن های همراه

درتحقیقات انجام شده درباره تاثیر اپلیکیشن های موبایل بر درمان بیماران مبتلا به زودانزالی، نشان داده شده که راهنمایی های بهداشتی ارائه شده با تلفن های هوشمند، به بیماران امکان میدهدکه به خدماتِ بهداشتی دسترسی پیداکنند. درنتیجه انگیزه و همراهی آنها با برنامه های درمانی افزایش می یابد با این حال استفاده از اپلیکیشن های سلامت به ندرت درپزشکی مورد بررسی قرارگرفته است.

پژوهشی درباره زودانزالی (PE) و اثرات یکپارچه سازیِ درمانهای روانشناسی با یک برنامه تلفن همراه (تمرینات درمانی را برروی گوشی هوشمند بیمار نشان میدهد) انجام شده است. دراین پژوهش نشان داده شده که استفاده از اپلیکیشن، داده های زیادی را برای تجزیه وتحلیل فراهم میکند. اپلیکیشن راهنمای سلامت برروی تلفن همراه نقش قابل توجهی را در تشخیص انزال زودرس، بهبودمهارت های رفتاری تاخیر انزال و اعتماد به نفس جنسی این بیماران ایفا میکند.

زوجین

در درمان های روانشناسی بیماران استفاده از برنامه مراقبت های بهداشتی روی تلفن همراه علاوه بر اینکه مهارت های رفتاری کنترل انزال را بهبود بخشیده وفرایند رفتاردرمانی را یکپارچه میکند از ترک درمان هم جلوگیری مینماید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *